източник: Reuters

Оралният секс подобрява здравословното и емоционалното състояние и на жените. Според специалисти причината се дължи на хормоните, намиращи се в спермата на мъжа.

В проучването взимат участие 293 доброволки. Те са анкетирани относно честотата и вида на половия акт, както и е направена оценка на емоционалното и здравословното им състояние.
 
Изследователите констатират, че доброволките, които имат редовен полов живот, включващ и орална любов са с намалени епизоди на депресия и се справят по-добре с когнитивните тестове.
 
Според специалисти причината до голяма степен се дължи и на съдържанието на химикали в спермата, които водят до повишаване на настроението и чувството за обич и привързаност, подобряват качеството на сън и действат като антидепресант.
 
Спермата и самите сперматозоиди, съдържат хормони, като естрон, който повишава доброто настроение и окситоцин – увеличаващ усещането за привързаност, обич и щастие.
 
Също така е установено, че в спермата се съдържат три хормона, които са естествени антидепресанти, тиреотропин-рилизинг хормон, мелатонин, който е сънотворен агент и серотонин - най-известният невротрансмитер, антидепресант.
 
Въпреки тези констатации, сексът с презерватив е препоръчителен с цел да се предотврати предаването на болести и инфекции по полов път, подчертават специалисти.
 
Резултатите и данните от проучването са публикувани в Archives of Sexual Behavior.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase