източник: Reuters

Оксидативният стрес, дължащ се на свободните радикали, може да навреди на организма в различна степен. Според специалисти, той е една от основните причини за появата на катаракта или т.нар. перде на очите.

Свободните радикали са атоми или група от атоми, молекули, които са силно реактивоспособни. Тяхната изключителна активност се дължи на присъщите за тях единични електрони. Сериозно обсъждана е ролята им в процеса на стареене и развитието на немалко заболявания, в това число и проблеми засягащи зрителния апарат.
 
За да се намали вредата на свободните радикали и респективно оксидативният стрес, е препоръчителна консумацията на храни, богати на витамини като аскорбиновата киселина или витамин С, токофероли и токотриеноли или витамин Е, бета каротен, пептида глутатион, мелатонин, коензим Q10 и ензимите супероксид дисмутаза, каталаза и пероксидаза. Това са най-силните антиоксиданти, които могат да намалят вредното действие на свободните радикали в организма.
 
Оксидативният стрес вреди на очите, като засяга протеините и мазнините, намиращи се в лещата му, като по този начин води до замъглено и мътно виждане и катаракта.
 
Катарактата е патологично състояние, при което настъпва помътняване на лещата и влошаване на зрението. В началото се наблюдават проблеми при четене и шофиране, а с течение на времето се затруднява и разпознаването на лица и предмети. Обикновено се засяга зрението надалеч и често пациентите имат повишена чувствителност към ярката светлина. 
 
Катарактата е състояние, което може да се дължи на разнообразни патологични процеси, но винаги изявата й е сходна. В световен мащаб тя е основна причина за слепота, особено сред възрастните хора. По последни данни хората, страдащи от т.нар. старческа катаракта, възлизат на 42% във възрастовия диапазон 52-64 години. При хора между 65 и 74 години процентът скача на 60, докато при всички 9 от 10 пациента на възраст над 75 години със сигурност може да се открият симптомите на това заболяване.
 
Приемът на витамини, които могат да намалят риска от появата на катаракта са витамин A, C и E, лутеин и зеаксантин.
 
Консумацията на риба, която е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, също е подходяща за предотвратяване на перде и други проблеми, свързани със зрителния апарат.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase