източник: Reuters
fallback

Гуараната е южноамерикански плод, който се използва като добавка в много енергийни напитки, заради тонизиращите си свойства.

За тях се знае още от древни времена, когато отивайки на лов, мъжете са яли от плода и са издържали без храна и сън два дни.
 
В днешно време, гуарана се среща в повечето енергийни напитки и някои безалкохолни.
 
Гуараната е едно от най-богатите на кофеин растения – кофеинът е 6-7%. За сравнение, в кафето той е само 2%.
 
Консумацията на плода поддържа тонуса и може да подобри емоционалното състояние и усещането за бодрост при липсата на достатъчно сън. Това прави гуарана, подходяща добавка при работа през нощта.
 
Съдържанието на танини помага за бавното освобождаване на кофеина от плода, като по този начин удължава действието му. Специалисти обясняват, че кофеинът съдържащ се в гуарана се обработва по различен начин от този в кафето.
 
Танините се срещат и в някои сортове вино и придават дървесен аромат на напитката.
 
При продължителен прием на гуарана като хранителна добавка се наблюдава намаляване на телесната обиколка. Това също се дължи на кофеина.
 
Гуарана се използва и като естествен инсектицид - защитава растенията от различни насекоми и вредители.
 
Южният плод може да си взаимодейства с антидетресанти, витиум, седативи и противокръвосъсирващи лекарства. Не се препоръчва и при прием на други стимулиращи средства - медикаменти, добавки или продукти, съдържащи кофеин.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 11 години

Най-добрия енергиен плод за мъжете е сливата. Трябва да я цепиш поне през ден и си зареден за работа всякаква. За жените се препоръчва бананова диета, плод с доказан енергиен заряд.

1

Анонимен

преди 11 години

Хубаво нещо, проблема е обаче, че в тея енергийни напитки е тъпкано и със захар.Може ли да се намери на таблетки или под друга форма?

fallback