Снимка: Reuters
Инфекциозната мононуклеоза е популярна като болестта на целувките. Причинява се от вид херпесен вирус, Епщайн-Бар вирус (EBV).
 
В 85% от случаите заразяването се осъществява чрез слюнка. По-често се дължи на директния контакт и използването и размяна на едни и същи прибори и съдове и други вещи, което е особено характерно за тийнейджърите, макар че е възможно предаването му по въздушно-капков път при близка дистанция, вследствие на кихане, кашляне, говор.
 
10% от случаите на инфекциозна мононуклеоза се развиват вследствие на заразяване с друг широкоразпространен вирус от херпесните – цитомегаловирус (CMV). Особеното при инфекциите и с двата вида вируси е, че в повечето случаи те не са свързани с изява на симптоми.
 
Възможно е такива въобще да не се развият, въпреки попадането им в организма. При спад на имунитета обаче латентната инфекция може да доведе до заболяване, дори много време след заразяването.
 
Мононуклеозата се среща най-вече при младите хора, между 15- и 30-годишните заради типичния за тях начин на живот.
 
Оплакванията наподобяват на настинка, грип, тонзилит, поради което често се случва заболяването да е неправилно диагностицирано. При малките деца се развиват и атипични симптоми.
 
Кои са характерните симптоми може да научите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase