източник: Reuters

Акад. Ангел Гълъбов завършва медицина във Висшия медицински институт – София през 1962 г. Занимава се с вирусология от близо 50 години. Специализира в Пастьоровия институт в Париж, както и в Московския държавен университет. По-късно работи като асистент и след това като доцент в Института за специализации и усъвършенстване на лекарите (ИСУЛ). Основоположник и ръководител е на Лаборатория по вирусни инхибитори и интерферон. 

От 1988 г. завежда Отдела по вирусология на Института по микробиология „Стефан Ангелов” към БАН. 
От 1995 г. до края на 2011 г. е директор на Института по микробиология, асоцииран с Институт Пастьор – Париж от 2004 г.
Участва в създаването на Българската национална академия по медицина. По негова инициатива е създадено и Балканското микробиологично дружество. 
Акад. Ангел Гълъбов е световно признат учен в областта на антивирусните вещества. В тази сфера има 225 научни публикации, повечето в международни списания.  
 
С настъпването на студеното полугодие се увеличава рискът от различни респираторни инфекции. На кои трябва да се обърне внимание? С какви симптоми протичат?
 
Със захлаждането и промените в температурата се разпространяват вируси, които засягат дихателната система. Те са най-главните за сезона. През лятото бяха основно чревните вируси, разпространяващи се с мръсни ръце. 
 
Сега са актуални т. нар. парагрипни вируси. Те са 3-4 вида, които атакуват особено децата. Възрастните могат да имат само промяна в гласа. Например, ако човек изгуби гласа си, но като цяло се чувства добре, без да е препивал или крещял на стадион, това е знак за наличие на един от видовете парагрипни вируси. Децата обаче боледуват сериозно, с болки в гърлото. Съществува и риск от бронхопневмония. Но най-характерни са болките в гърлото, кашлица, понякога се получава и оток на гласните връзки.
 
Има и един друг вирус, който трябва да се докаже – респираторния синцитиален вирус. Той е причина за тежки заболявания при малките деца. 
 
Тези вируси се предават по въздушно-капков път. 
 
Продължението на интервюто можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase