източник: Reuters

Ново лекарство за лечение на напреднал рак на простатата, разработено от Meditivation и Astellas Pharma, бе одобрено от американската Агенция за храни и лекарства – FDA.

Лекарственият продукт, наречен Ztandi (ензалутамид), е одобрен за употреба при пациенти с метастазирал рак на простатата, които вече са приемали хормонална и химиотерапия. В момента лекарството се изпитва при пациенти с рак на простатата в ранен стадий.
 
Ztandi принадлежи към лекарствата, антагонисти на андрогенния рецептор, които възпрепятстват растежа на раковите клетки, стимулиран от тестостерона.
 
В изявление на д-р Ричард Паздур, директор на Отдела за хематологични и онкологични продукти в Центъра за оценка и изследване на лекарствата, се споменава, че нуждата от нови алтернативи за лечение на напреднал рак на простатата остава голяма. Ztandi е най-новото лекарство, доказало, че може да удължи живота на тези пациенти.
 
От FDA заявяват, че пациентите приемали Ztandi имат средна преживяемост от 18,4 месеца, в сравнение с 13,6 месеца за пациентите, приемали плацебо.
 
Проучването показва, че най-честите странични ефекти на лекарството са отпадналост, болки в гърба, инфекции на горните дихателни пътища и замаяност. По-малко от 1% от пациентите получават гърч, поради което са необходими постмаркетингови проучвания за детайлно изясняване на риска от тази нежелана лекарствена реакция.
 
Д-р Дейвид Крофърд, ръководител на Департамента за урологична онкология в Университета в Колорадо, смята, че това е само началото на поредицата от успехи с това лекарство и че в близко бъдеще то ще бъде прилагано и при ранен стадий на рак на простатата.
 
Meditivation обявиха, че започват продажбата на Ztandi в САЩ в средата на септември на цена от 7450 долара за едномесечен курс на лечение.
 
Още интересни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase