източник: Reuters

Хипохондрията, или както е по-правилно да се нарича – хипохондричното разстройство, е психично разстройство, характеризирано с постоянен, неоправдан страх за собственото здраве. Засегнатите са в постоянна тревога, че имат сериозно заболяване, което все още не е диагностицирано. Те оглеждат телата си, търсейки симптомите на това заболяване и приемат всяка нередност, независимо колко незначителна e, като симптом на това заболяване. Силно склонни са да си самовнушават и да си приписват симптоми, които всъщност не са клинично проявени при тях.

Характерни са постоянните огледи на собственото тяло и самодиагностицирането. Мъчителният страх преминава за кратко след консултация с лекар или близък, от когото получават уверение, че са напълно здрави, след което страхът се завръща с убеждението, че заболяването е минало недиагностицирано и продължава да напредва.
 
Много хипохондрици хранят съмнения в професионалната компетентност на лекарите. Неспособността им да открият „заболяването“ само подхранва това предубеждение.
 
Състоянието може да стане тежко психологическо бреме и да влоши чувствително емоционалното състояние на засегнатите. Стресът, породен от него, може да бъде изключително мъчителен. Всеки път, когато хипохондрикът чуе за някое заболяване, той започва да открива симптомите му у себе си.
 
Тежките случаи са особено мъчителни и изискват лечение от квалифициран специалист – психиатър, психолог или психотерапевт.
 
За причините за появата на хипохондричното разстройство и начините за овладяването му можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase