Снимка: Reuters

Ново устройство за отстраняване на тромби от съдовете се оказа два пъти по-ефективно от катетрите, които се използват в момента. 

Клиничните изпитвания на системата Solitaire на производителя на медицинско оборудване Covidien бяха проведени от две независими групи американски учени. Резултатите са публикувани в сп. The Lancet.
 
Устройството представлява катетър, с помощта на който до мястото на тромбозата се прокарва метален стент. Стентът представлява гъвкав цилиндър, изплетен от тънки метални нишки. Отваряйки се, той поема тромба, след което лекарят, провеждащ манипулацията, засмуква кръвния съсирек в катетър.
 
В клиничните изпитвания, в хода на които системата Solitaire е сравнявана с аналогични системи, са участвали 300 души. Пациентите на няколко медицински центъра в САЩ, Испания и Франция, са преживели исхемичен инсулт вследствие на тромбоза в съдовете на главния мозък.
 
Резултатите от изследването показват, че прицелните стойности на скоростта на кръвотока се достигат от 61% от пациентите, лекувани със Solitaire, докато при тези, на които са приложени други устройства, процентът е 24. Заключенията от успоредното изследване показват, че пропорцията е 80 срещу 60%, съответно.
 
Освен това в рамките на три месеца след изваждане на тромба със Solitaire са починали 17 пациенти, докато в другата група са 38.
 
Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase