Снимка: Reuters

Оплакването от подут корем е често срещано. Причинява неприятен дискомфорт и може да разстрои емоционално. Проблемът е особено неприятен, когато делничният ден протича в общо помещение с други. При образуването на газове и задържането им се получава неприятно куркане на червата, при което имаме чувството, че всеки разбира за проблема с корема ни. Обикновено той е придружен и от отделяне на въздух през устата, оригване по време на консумация на напитки или храна, болки в корема.

 
Подуването на корема или образуването на газове обикновено се получава след хранене. Дължи се на някои особености в храненето, като съчетание на хранителни продукти, някои неправилни навици и индивидуални особености, касаещи храносмилането.
 
Поглъщането на твърде много въздух при храненето, в комбинация с отделянето на стомашна киселина, също е причина за образуването на газове, както и консумацията на твърди пикантни храни и подправки. Стресът също е виновник за подутия корем, тъй като провокира реакции на окисляване и съответно подуване на корема.
 
Консумацията на твърде много въглехидрати, от тестени и сладкарски изделия, затрудненото им и неправилно усвояване въобще в комбинация с останали храни също причинява образуване на газове в червата.
 
Още интересни факти и съвета по темата може да научите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase