Снимка: Reuters

Повечето жени имат между 11 и 13 менструални цикъла в годината. За някои е нормално да са повече или по-малко на брой. За всяка жена продължителността му е индивидуална.

 
Продължителността на менструалния цикъл през репродуктивния период на жената не е един и същ винаги. В първите няколко години менструацията е нередовна, докато не се уравновесят нивата на хормоните, участващи в процеса на узряване на яйцеклетката.
 
Почти както в началото на периода, така и в края му, периодичността на менструацията става непредсказуема и непостоянна. Това е времето, непосредствено преди менопаузата  – перименопаузата. Когато менструацията липсва в продължение на година, означава, че жената е навлязла в менопауза.
 
По липсата на менструация жените се ориентират за настъпването на бременност. Дали това е причината може да се установи лесно, чрез провеждането на уринарен тест, предлаган в аптеките на достъпни цени. Тестът отчита бременността при закъснение от една седмица от дата на очакваната менструация.
 
Нередовна е менструацията и по време на кърмене. Това не означава, че жената тогава не може да забременее – напротив, но на организма му е необходимо време, за да възвърне обичайния си хормонален фон след изтеклата бременност и раждането. Допълнително се добавя и фактът, че лактогенезата също зависи и рефлектира върху хормоналните нива и от там на регулярността на цикъла.
 
Още причини за нередовната менструация може да научите от Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase