Снимка: Reuters

Динята ни тонизира и освежава в летните жеги. Сочният плод е с високо съдържание на вода – 92%, което спомага хидратацията. 

Динята е добър източник на витамин С и бета каротин, както и на други хранителни вещества. 
 
Плодът се отличава с високо съдържание на ликопен, който има силни антиоксидантни свойства. Известни са ползите му за сърдечносъдовата система и за предотвратяване развитието на рак. 
 
Проучване установи, че високата консумация на диня намалява риска от рак на дебелото черво. 
 
Според друго изследване, публикувано в International Journal of Cancer, хората, които консумират диня и други храни с високо съдържание на каротеноиди, са с по-нисък риск от развитие на рак на простатата.
 
Динята съдържа и калий. Минералът е важен за сърдечните функции и нормализиране на кръвното налягане. 
 
Всяка част на динята е полезна за консумация, включително семената и кората. 
 
Динената кора е полезна за кръвообращението. Тя съдържа цитрулин - аминокиселина, която помага за производството на азотен оксид, който разширява кръвоносните съдове, осигурявайки по-добър приток на кръв към сърцето и други важни органи.
 
Консумацията на диня благоприятства и сексуалното здраве. Смята се, че действа като виагра.
 
Според изследователи, ефектът се дължи на съставката цитрулин, която се съдържа в месестата част и кората на летния плод. Съставката задейства ензими в организма, отговорни за отделянето на аргинин - аминокиселина, която подпомага сърдечната дейност, обмяната на веществата и имунната защита.
 
Още полезни новини за здравословното хранене можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase