източник: Reuters

Медът успокоява възпалено гърло при децата. Една супена лъжица мед преди лягане облекчава кашлицата и осигурява по-спокоен сън през нощта, сочи ново проучване. 

 
Родителите също съобщават, че след редовна консумация на мед симптомите на кашлица на детето намаляват, уточнява изследователският екип. 
 
Кашлицата е една от най-честите причини, поради които децата отиват на лекар, казва д-р Иън Пол, педиатър от Пенсилванския държавен университет в Хърши.
 
Терапиите за кашлица и симптоми на настинка не винаги са ефективни и понякога са свързани с нежелани реакции, пояснява специалистът. Много от медикаментите без рецепта не се препоръчват за деца под 4 години. 
 
Консумацията на мед е безопасна, допълва д-р Иън Пол. Не е желателно обаче натуралният продукт да се дава на деца под една година заради риск от интоксикиране с ботулинов токсин. 
 
Новото проучване включва 300 деца, на възраст от 1 до 5 години, страдащи от болно гърло. Половин час преди лягане 3/4 от малките участници приемат 10 г евкалиптов или цитрусов мед, а останалата част – сироп. Родителите оценяват симптомите на кашлица, включително качеството на сън на децата след провеждането на терапията.
 
Установява се, че консумацията на мед дава по-бърз ефект за намаляване на честотата и тежестта на кашлицата, както и на проблемите със съня. 
 
Когато децата са спокойни и се чувстват по-добре, и родителите спят повече през нощта, подчертава д-р Херман Авнер Коен от университета в Тел Авив.
 
Според изследователския екип медът е богат на антиоксиданти, които помагат за облекчаване симптомите на настинка и са полезни в борбата с инфекции.
 
Различните видове мед могат да съдържат различни антиоксиданти, включително витамин С и флавоноиди. Например, тъмният мед съдържа повече от полезните съставки в сравнение с други типове, казват изследователите. 
 
Резултатите са публикувани в сп. Pediatrics.
 
Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase