източник: Reuters

Консумацията на кафе помага за облекчаване на симптоми на болест на Паркинсон. 

Изследване сред повече от 60 души установява, че употребяващите добавки с кофеин показват подобрение на тремора в състояние на покой, който е характерен за заболяването.
 
Подобрението е леко, но може да бъде достатъчно, за да осигури полза за страдащите от болестта на Паркинсон, обяснява проф. Роналд Постума от университета Макгил в Монреал.
 
Кофеинът помага за контролирането на движенията, но не и срещу чувството на сънливост сред засегнатите от Паркинсон, открива още изследователският екип. 
 
Болестта на Паркинсон е бавно прогресиращо заболяване. Проявява се с тремор при покой, забавеност на волевите движения и повишен мускулен тонус. Причините за развитието на заболяването все още не са изяснени.
 
Други проучвания също анализират ефектите на кофеина за успокояване симптомите на невродегенеративното заболяване. Преди три години учени съобщиха, че хората, които пият две чаши кафе на ден, са с 25% по-нисък риск да развият Паркинсон. Резултати от подобно изследване пък показаха, че напитката може да предпази и от развитие на болестта на Алцхаймер.
 
Участниците в настоящето изследване страдат от болестта на Паркинсон и са с оплаквания, свързани със сънливост през деня и симптоми на треперене. Доброволците употребяват плацебо или таблетки, съдържащи 100 мг кофеин, два пъти на ден в рамките на три седмици, след това дозата се увеличава на 200 мг, като се приема за същия период, два пъти дневно. Това се равнява на две до три чаши кафе, уточняват изследователите.
 
След шест седмици половината от участниците, приемали добавки с кофеин, показват подобрение в скоростта на движение и чувството на скованост, в сравнение с употребявалите плацебо. Но, съставката не оказва ефект за облекчаване на симптомите на умора, подчертават учените.
 
Изследването е отразено в сп. Neurology.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase