Снимка: Reuters
fallback

Ако домакинската работа не се разпределя между мъжа и жената, това неминуемо ще доведе до разрив в отношенията им, сочи шведско проучване. Твърдението е особено валидно за представителките на нежния пол. Проблемът идва не от разделението на труда, а по-скоро от липсата на равенство при разпределението на задачите в семейството.

 
Заключението се извежда от екип шведски изследователи от университета Умео и се базира на наблюдението на 723 семейни двойки в периода 1981 – 2007 г.  Взети са предвид образование, професия, служебна ангажираност, здраве и социално-икономически условия.
 
Докато при двамата в млада възраст на около 21 години нивото на дистрес заради домашната работа е еднакво, на възраст 42 при жените то скача драстично, а при мъжете си остава същото, са изводите от анализа на данните. При дистрес се наблюдават висока степен на тревожност, проблеми с концентрацията, безпокойство, неоснователна притеснителност.
 
Източник на стрес за жените не са домашните задължения, колкото несправедливото им разпределяне между партньорите в семейството. Жените не се плашат от безбройните ангажименти, които трябва да поемат, тях ги обижда и обезкуражава липсата на морална и емоционална подкрепа от страна на съпруга при отхвърлянето им.
 
За мъжете справедливото разпределение на задачите у дома е в много по-ниска степен причина, която може да разстрои връзката им. Но тях определено повече ги стресира, ако партньорката им стои по-високо в социално-икономическата стълбица – има по-добра професия, кариерно развитие и печели повече... Причината за разклащането устоите на връзката от тяхна страна е заради липсата на условия за изпитване на респект към тях.
 
Още по темата може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

popo

преди 11 години

до 6 , абе то аман и от жени..

7

ДО МЪЖ 4

преди 11 години

Браво бе , "нито той можел да гледа бебе ,нито жена му да поправя двигатели" !!! А аз мога заедно с мъжа ми да работя ,впрочем колеги сме с него ,поставяме теракота и фаянс ! Ако ми видиш ръцете ,няма да кажеш ,че това са ръце на жена ! Значи аз мога и да работя ,и да пера , и деца да подготвям за училище , а мъжът ми като се приберем от работа ,взима един душ ,сяда пред телевизора и чака да му се сервира ! А от камък ли съм ?!

6

ОМЪЖЕНА ОТ 20 ГОДИНИ

преди 11 години

Чудя се как ли е при жените, чиито мъже са мухльовци. Защото моят ме обича, подкрепя, уважава, обожава децата, мил е, интелигентен. Но...ВЪПРЕКИ ТОВА изпада в депресия от професионалната и финансовата ми реализация!? Човекът, който управлява личен бизнес за луди пари се тревожи, че жена му си изкарва парите сама!? Нелепо е, скъпи мъже. Нелепо е. И да- колкото повече тормозиш един мъж, толкова повече те гледа в очите! И още- мога да си оправя двигателя. Мога. И не само това мога. Аман от " мъже"

fallback