Снимка: Reuters
fallback

С три години отлагат развитието на неприятните симптоми при болест на Алцхаймер американски учени от медицинския колеж „Уейл Корнел“ в Ню Йорк, САЩ, прилагайки имуноглобулини интравенозно.

Резултатите от работата им са представени този месец на годишната международна конференция по болест на Алцхаймер в Канада. За първи път се постига толкова дълго отлагане на когнитивния упадък при заболяването, отбелязват в научните среди.

 В работата на екипа взимат участие 24 души в ранен стадий на болестта, като само 5 от тях остават в контролната група и получават плацебо. При всички останали се прилага терапия с имуноглобулини, но в различи дози.
 
Имуноглобулините са естествен продукт на имунната система на организма, антитела, които тя образува за защита от инфекции и чужди тела. Като фармацевтичен продукт се извеждат от донорска кръв и се назначават за преодоляване на имуннодефицитни състояния, автоимунни заболявания. За първи път имуноглобулини се прилагат в опит за терапия при деменция.
 
Все още механизмът на действие на имуноглобулините при болест на Алцхаймер не е изяснен. Факт обаче е, че при доброволците, които на всеки две седмици получават най-висока дозировка от 0,4 мг от лекарствения продукт на килограм тегло, не се отчита влошаване на когнитивните способности – памет, мислене, поведение, изразяване, докато при тези на плацебо за трите години на проучването са се развили необратими последици.
 
При последните също е въведена терапия с имуноглобулини на по-късен етап, което веднага е дало резултат – влошаването на болестта се е забавило.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 11 години

Браво! Малко егоистично се радвам, но дано помогнат на Тери Пратчет да пише още... Първо за него се сетих, но пък има и толкова други свестни хора по света, а и за близките им ще е голямо облекчение. Абе и ние кой знае докъде ще я докараме, така че по всички параграфи - браво!

fallback