Снимка: Reuters
fallback

Вагината осигурява пътя към репродуктивните органи в тялото. Средата й нормално е кисела, за да възпрепятства евентуални причинители на инфекции.

Нейното pH се поддържа от нормално съдържащи се в микрофлората й микроорганизми. Нормално влагалището отделя секрети, които поддържат и регулират микрофлората, подобно на начина, по който слюнката се отделя и поддържа благоприятна среда за здравето на тъканите в устата.

В този смисъл не всяко „вагинално течение” е опасно, напротив, влагалищните секрети са показател за локалните защитни сили срещу инфекции и механични наранявания - те действат и като „смазка” при коитус.

Нормалният вагинален секрет е прозрачен или леко белезникав, на бельото изглежда жълтеникав. Консистенцията и цветът му се менят спрямо месечния цикъл – например, два-три дни преди и по време на овулацията изглежда по-обилен, прозрачен, слузест; белезникав и леплив става непосредствено след възможния период на зачеване ден след нея.
 
Характеристиките на вагиналния секрет могат да се изменят и според фактори като стрес, хранителен режим – дефицитите ще се отразят и на него – прием на медикаменти, бременност, степен на възбуда...
 
Киселинността на влагалищния секрет също се мени от менструалния цикъл, както и други фактори. Обичайно пада непосредствено преди и по време на менструация, което и предразполага по-високата склонност към полови инфекции в този период.
 
За бактериалната вагиноза и други може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Трихомин

преди 11 години

При тоалет посоката на действие трябва да бъде от вагината към ануса и в никакъв случай обратно.

16

мъзгътъ праи борбътъ

преди 11 години

Един слепец минавал покрай рибарски магазин. Спрял се за малко пред него, оправил си косата, вкарал чаровна усмивка и поздравил:-Здравейте, момичетааа

15

Анонимен

преди 11 години

Ей бая простащини пишете ей!Само с другата ли глава мислите?Направо ми се драйфа върху ...

fallback