Снимка: Reuters

Слънчевите очила не са обикновен моден аксесоар. Те са важна част от защитата на очите от вредните ултравиолетови (UV) лъчи, от която се нуждаем особено през летните месеци. 

Предлагаме ви няколко кратки съвета за избор на правителните слънчеви очила.
 
Насочете се към тези видове, които блокират 99% от UV лъчите. Това е най-важната характеристика, спрямо която следва да се направи избор. 
 
UV радиацията е свързана с развитие на очни заболявания като катаракта, може да доведе и до възпалителни реакции, като фотокератити и фотоконюнктивити.
 
Не пренебрегвайте информацията, която дава етикета или обозначенията по самите очила. Маркерът „CE“ означава, че продуктът отговаря на европейските изисквания за 100% филтриране на електромагнитни лъчи с дължина до 400 нм.
 
Създаден е европейски стандарт за категоризиране степента на защита на очилата, според който те се делят на пет групи. На етикета или рамките на очила трябва да има информация към коя категория спадат. 
 
Очилата от група 0 например не са подходящи за излагане на слънчева светлина, група 1 са единствено за облачно време, група 2 не са подходящи за силно слънце, група 3 се препоръчват за слънчево време, а група 4 - за силно слънце и сняг. Последният вид не трябва да се използва по време на шофиране поради силното затъмнение на стъклата. 
 
Очилата трябва да осигуряват 100% ултравиолетова защита до 400 нм, независимо от категорията им. 
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase