Снимка: Reuters

1. Бучка лед в устата

Ледът в каквато и да е форма вреди на зъбите ни. Комбинирането на топла, после студена храна, особено напитка с ледени кубчета, ги стресира. Амплитудата може да доведе до напукване на емайла и ерозии.
Поставянето на бучка лед в устата, хрускането му също може да ги нарани, механично, все пак той е достатъчно твърд.
 
2. Шишето с мляко преди заспиване
 
Връчвате ли шише с мляко на малкия натрапник вечер в креватчето? Независимо дали е адаптирано или разбито кисело, дори и да няма захар в него, с този навик за успокояване и приспиване обричаме детето на бъдещи проблеми със зъбите. Млечната захар е не по-малко опасна за тях. Остатъците от мляко по принцип активират набиращите се в устата бактерии в отделяне на млечна киселина, която води до увреждането на зъбния емайл и кариеси.
 
3. Скърцане със зъби
 
Правим го несъзнателно, когато сме под стрес, през деня и дори през нощта. Със стискането поставяме зъбите под напрежение. Донякъде положението им може да се подобри като избягваме консумацията на твърди храни през деня. При силна проява на бруксизъм е добре да се приложат предпазители. Според някои скърцането със зъби се проявява и при хипогликемия – ниска кръвна захар. Препоръчително е да се вземат мерки заради придружаващите оплаквания от главоболие, тракане и болки в челюстите и в областта към ушите, напрежение във врата...
 
Кои са останалите вредни навика може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase