Снимка: Reuters

Топла вода и кремове, съдържащи обезболяващия лидокаин, са ефективни средства при ужилване от медуза, установява екип учени от Калифорнийския университет в Сан Диего. 

Познати са различни „народни“ методи, които се прилагат за облекчаване на състоянието – от използването на оцет, месо, сода за хляб до урина, за която се предполага, че съдържа съставки, които успокояват болката и паренето след ужилването.
 
В повечето случаи то не е опасно, но може да бъде изключително болезнено. 
 
Лидокаинът действа като местна упойка и възпрепятства по-нататъшното изпускане на отрова от нематоцистите, останали в кожата, обясняват американските учени. 
 
Нематоцистите са „отровните торбички“, които медузите оставят след ужилването. От значение е да бъдат отстранени, защото могат да продължат да „отделят“ отрова. 
 
Топлата вода помага като денатурира и блокира отровата, пояснява д-р Никалъс Уорд от Калифорнийския университет. 
 
При липсата на тези две средства, от полза може да бъде извеждането на отровата от кожата, което трябва да се изпълни изключително внимателно. Измиване на засегнатото място с морска вода също помага, твърдят експертите. 
 
В Черно море се срещат основно два вида медузи, които не са опасни и не предизвикват по-сериозни симптоми, от кожна реакция. През последните години се засича още един вид - Mnemiopsis leidyi, която се счита за отровна и може да доведе до по-сериозни усложнения, като парализа.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase