Снимка: Reuters

Бедните на мазнини режими защитават от сърдечносъдово заболяване само при условие, че се поемат полезни мастни киселини, категорични са вече експерти.

Изследователи алармират да бъдем внимателни при придържането към хранителни режими с ниско съдържание на мазнини, дори като мярка за здраво сърце. Избягването на мазнините не предпазва от развитие на сърдечносъдови заболявания, аргументират се те. Вместо просто да се ограничават мазнините, те трябва правилно да се подбират. По-добре е усилията ни за придържане към здравословен режим да бъдат съсредоточени към осигуряване постоянно присъствие на полезни мазнини на трапезата ни, отколкото да избягваме употребата им.
 
Едно от най-мащабните проучвания, свързани със сърдечните заболявания, проведено от Университета Кеймбридж, показва, че при консумиращите богати на омега-6 продукти се редуцира рискът от сърдечни проблеми, за разлика от тези, които изключват от менюто си нездравословни мазнини. В него участват 25 000 души на възраст между 40 и 79 години, чието здравословно състояние е проследено за период от 13 години. Първите скринингови изследвания започват през 1995 г.
 
От проучването се установява, че най-висок риск от сърдечно заболяване има при консумиращите много наситени мазнини и малко омега-6, около половината от включените в него. Следващите рискови фактори за коронарна болест на сърцето са затлъстяването и тютюнопушенето.
 
Още по темата може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase