Снимка: Reuters

При разширени вени се затруднява кръвообращението. Наблюдава се отичане на краката, което се изявява с напредване на деня. Видими през кожата са уголемени, тъмносини кръвоносни съдове. Очевадни могат да бъдат разширените вени около глезените.

 Признаци на разширени вените, освен отичането, са и сърбежът и силното изсъхване на кожата по дължината на прасците. В повечето случаи разширените вени не са причина за друг здравословен проблем, но при наличието им години наред е възможно да се развият някои усложнения. Ето няколко от тях:
 
1. Кървене
 
При разширени вени е много възможно да се получи кървене от повърхността на кожата при обезкосмяване или случайно удряне, нараняване на крак. Ако кървенето не спира в този случай, специалистите препоръчват да се легне и се повдигне кракът като се упражни натиск върху нараненото място.
 
2. Тромбофлебит
 
Тромбофлебитът представлява възпаление (отичане) на вени, вследствие образуването на тромби в тях. Тробмофлебит трябва да се подозира при наличие на болка, зачервяване и повишаване на температурата на кожата на краката. Различават се повърхностен тромбофлебит – когато засяга вена, намираща се в близост до повърхността на кожата, и дълбока венозна тромбоза – когато се образува кръвен съсирек във вена, разположена при мускулите на крака.
 
За останалите проблеми породени от разширените вени може да научите от Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase