Снимка: Reuters

За второто тримесечие са характерни оплаквания от страна на сухожилията в областта на корема. Придърпванията понякога са по-осезаеми и болезнени. Излишно е да безпокоят. Дължат се на нарастването на матката и променящото се тяло. Това е нормално явление за бременността.

Тези сухожилия се свиват и отпускат подобно на мускулите, но много по-бавно. Всяко движение, включително бързото преминаване от седнало в изправено положение, смях, кашляне, кихане, води до разтягането им и усещане на болка. Характерното за нея е, че тя отминава много бързо, буквално за секунди, което я отличава от контракциите.
 
За да предотвратите неприятните придърпания, първо, избягвайте резките движения, особено ставане. Ако предусетите кихане или кашляне, присвийте леко крака в коленете и таза. Това ще редуцира болката значително.
 
В случай, че оплакванията ви са по-чести е препоръчително да се направи консултация със специалист, който да ви представи специални упражнения за разтягане.
 
Такова упражнение е: застанете на колене и ръце на пода; наведете главата надолу; опитайте се да задържите седалището на по-висока позиция от главата.
 
Бъдете внимателна, ако болката в корема и кръста продължава повече от няколко минути е по-добре да се свържете с проследяващия бременността лекар. Ако болката е съпроводена с кървене, спазми, висока температура, треска, гадене и повръщане и промяна на влагалищния секрет, то той следва също да се потърси задължително.
 
Още интересни новини за 19 гестационна седмица може да прочетете в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase