Снимка: Reuters
fallback

За здраво сърце

Редовната консумация на моркови помага за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания. 
 
Според резултати от британско изследване консумацията на около 200 г от зеленчука в продължение на три седмици води до намаляване на „вредния“ холестерол с 11%. 
 
Известно е, че високото ниво на холестерол е основен рисков фактор за сърдечни проблеми. 
 
Друга група учени откриха, че кореноплодните зеленчуци понижават риска от получаване на инфаркт. Изследването на Института по фармакологични изследвания в Италия установи, че хората, които хапват редовно моркови, са с 1/3 по-нисък риск от инфаркт, в сравнение с тези, които консумират рядко зеленчука. 

Предпазва от рак

Морковите съдържат бета-каротин, който, според проучвания, благоприятства намаляването на риска от някои видове рак, особено на белия дроб. 
 
Британски изследователи откриват, че увеличаването на потреблението на бета-каротин от 1,7 до 2,7 милиграма на ден редуцира опасността от рак на белите дробове с над 40%. Средно морковът съдържа около 3 милиграма бета-каротин. 
 
Друго проучване показва, че фибрите, които се съдържат в морковите, намаляват риска от рак на дебелото черво с 24%. 
 
Според трето проучване жените, които често консумират сурови моркови, са с 5 до 8 пъти по-нисък риск от развитие на рак на гърдата, отколкото жените, които не ядат зеленчука.
 
За останалите 3 ползи може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

ku4eto

преди 11 години

5 полезни факта за моркова....................две монахини си купували моркови и едната сръчкала другата -вземи два и за ядене

1

Аааа!

преди 11 години

Това за дебелото черво не е 24%, а само 22%!

fallback