Снимка: Reuters

Австрийската биотехнологична компания AFFiRiS започна клиничното изпитване на първата ваксина срещу болест на Паркинсон, PD01A. Ваксината е първият препарат, който е насочен към предотвратяване развитието на болестта, а не към третиране на вече проявените й симптоми, когато излекуването е невъзможно.

Ваксината е насочена срещу белтъка алфа-синуклеин, който се открива при част от пациентите с Паркинсон, конкретно с автозомно-доминантната форма на болестта.
 
Алфа-синуклеинът е протеин, който се натрупва при невроните във вид на телца на Леви. Препаратът провокира изработването на антитела срещу него от организма, с което може да се предотврати натрупването на плаки при невроните.
 
Първоначално експерименталният препарат е изпитан с доброволното участие на 32 души с Паркинсон. Резултатите не показват странични ефекти и се намира добра поносимост от тях.
 
Изследователската дейност се подкрепя от американската фондация "Майкъл Фокс", която инвестира в проекта към 1,5 млн щатски долара.
 
Болестта на Паркинсон е едно от най-честите невродегенеративни заболявания, което засяга особено хората от европеидната раса. Средно 20 души от 100 000 развиват заболяването. В момента в България от болестта страдат около 300 000 души.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase