Снимка: Reuters

Хускът, или индийският живовляк, е изключително полезен за подобряване на храносмилането и улесняване на изхождането.

 
Люспите от семената на живовляк са добър източник на растителни фибри, които стимулират перисталтиката на червата.
 
Полезните свойства на хуска го правят подходящ при проблеми, като лениви черва, запек, дивертикулоза, хемороиди, както и при синдром на раздразненото дебело черво.
 
Био хускът не съдържа захар, натрий, холестерол, мазнини, добавки или подсладители. Отглежда се без пестициди, хербициди или химични торове. 
 
Доказано е, че редовният прием на фибри подобрява работата на стомашно-чревния тракт, метаболизма, полезен е за поддържане на нивата на холестерола и кръвната захар в нормални граници. Още в устната кухина фибрите удължават процеса на дъвчене и забавят храненето. 
 
Освен подобряване на храносмилането, те осигуряват засищане, намаляват количеството на консумираната храна и по този начин спомагат отслабването. 
 
Изследвания показват, че недостатъчният прием на фибри и по-високият на животински мазнини е свързано с промяната на флората в дебелото черво, увеличава се и рискът за полипи и злокачествени образувания. Намалява се и обемът на фекалиите. Те придобиват по-твърда консистенция, което води до хроничен запек, хемороиди, дивертикулоза. 
 
Още по темата може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase