източник: Reuters

Тютюневият дим съдържа комбинация от над 4000 химически вещества, под формата на частици или газове и аерозоли. Голям процент от съставките са токсични и увреждат здравето по различни начини – някои от тях поразяват кръвоносните съдове, други водят до развитие на рак. 

 
Никотинът в цигарите предизвиква при по-голяма част от пушачите висока степен на зависимост. Смята се, че тя е силна, колкото тази, причинена от хероина. Това превръща тютюна в най-често употребявания и единствения напълно легален и свободно продаван наркотик. 
 
Експерти предупреждават, че употребата на тютюневи изделия уврежда здравето не само на пушачите, но и на всички хора, изложени на цигарен дим. 
 
Когато тютюнът се приема чрез пушене, към въздействието на никотина се добавят и хиляди освобождаващи се при горене токсични вещества. Световната здравна организация и Международната агенция за изследване на рака класифицират тютюневия дим като канцероген клас А за човека – такъв, при който няма безопасно минимално ниво на излагане на въздействие. 
 
Горящата цигара освобождава над 7000 газообразни съставки и частици под влияние на високата температура, които предизвикват рак, болестни мутации или увреждане на плода; дразнят дихателните пътища, вредят на репродукцията и растежа. С най-вредно въздействие върху човешкия организъм са въглеродният монооксид и катраните. 
 
Близо 13 милиона души в 27-те държави на Европейския съюз страдат от едно или няколко заболявания, свързани с тютюнопушенето. 
 
Кои са най-честите заболявания, предизвикани от тютюнопушенето, научете от Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase