Снимка: Reuters
fallback

Екип учени, в това число и български, изолира ген, който влияе на узряването на спермата. Екипът включва генетици от Великобритания, Австралия и България. Те намират, че генът Katnal1 влияе на късните стадии на сперматогенезата.

Той участва в регулирането функциите на микротубулите на сертолиевите клетки. Това са помощни клетки, които се намират във вътрешната стена на семеносните каналчета и отговарят за подходящите условия в тях, секретирайки подхранващи течности и функциониращи като „люлки“ за развиващите се сперматозоиди.

Възстановяването на микротубулите според изследователите позволява циркулирането на сперматозоидите в тестисите, докато съзряват. Целият този процес се регулира от гена Katnal 1, коментират те.

Откритието дава възможност за разработване на контрацептив за мъже на нехормонална база, който да влияе върху дейността на гена.

Според изследователите ефектът от подобно лекарство ще е обратим и след преустановяване на приема му тестисите ще възстановят способността си да отделят качествени зрели сперматозоиди. Затова учените се обосновават на факта, че генът не влияе на процеса на производство на спермата и на ранните етапи на съзряване на сперматозоидите.

Същевременно изследователите смятат, че откритието на Katnal1 дава нова насока при лечението на мъжкия стерилитет, в случаите, когато той се дължи на нарушения заради този ген.

Подробно изследването на екипа е представено в сп. PLoS Genetics.

 
Още интересни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

мафия

преди 11 години

С тези хапчета по-лесно ще може да се контролира популацията на хората.Нещо като неинформирана кастрация

3

Вяра

преди 11 години

Като цяло мъжете вярват, че искат бебета докато не разберат, че жената е бремена... тогава се сещат, че не са готови! ;)...

2

кунг-ху паяк

преди 11 години

Обаче, Гошо, няма да ти се вържат. То е видно от всекидневните ти писания тук, че ти действа само на речта.

fallback