източник: Reuters
fallback

Прекалената консумация на червено месо, масло и други храни, които съдържат високи нива на наситени мазнини, увеличава риска от развитие на болестта на Алцхаймер - най-често срещаната форма на деменция.

Американско проучване на Харвардския университет открива, че жените, които често консумират храни, богати на този вид мазнини, имат затруднения с паметта.
 
За сравнение – по-силна памет имат тези, които си осигуряват повече мононенаситени мазнини, консумирайки зехтин, слънчогледово масло, семена, ядки и авокадо.
 
Проследявайки промените в когнитивната функция, учените установяват, че от значение е не толкова количеството, колкото видът на консумираните мазнини.
 
Изследователите изготвят доклад на база преглед на данните на 6000 жени, които извършват серия от когнитивни тестове за период от четири години и отговорят на въпросници за начина си на живот и хранене.
 
Замяната на вредните мазнини с полезни е сравнително проста хранителна модификация, която може да помогне на предотвратим спад в паметта, уточнява д-р Олива Окереке от изследователския екип. 
 
Режимът на хранене, полезен за клетъчните мембрани, включително и клетките на мозъка, включва мононенаситени мазнини и полиненаситени мазнини, които са богати на омега-3 мастни киселини.
 
Докладът е публикуван в Annals of Neurology.
 
Според съветите на лекари, количеството мазнини, които приемаме с храната, не трябва да превишава 25-35% от общото количество дневни калории. Поне 20% от мазнините трябва да бъдат мононенаситени, 10% - полиненаситени, а останалите 5-7% - наситени.
 
Още любопитни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

абитурент

преди 11 години

За паметта това не съм го пробвал ама като изям една шкембе чорба с 1 бира и заспивам.

3

milata

преди 11 години

tuk malko 6te posporim s u4enite.po4ti vsi4ki zabolyvaniy sa ot stres.

2

Принцип

преди 11 години

Принципът е..... разнообразие в яденето. Не на блажно, сувороядство и бягайте далече от преработени храни: рафинирана захар, шоколад, кашкавал, сладолед, пържени и бланширани картофи и др.вкусотии.

fallback