източник: Reuters

Ново разпореждане на Агенцията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ гласи, че слънцезащитните кремове трябва да осигуряват ефективна защита и от двата вида ултравиолетови лъчи, А и В.

Агенцията въведе промените, касаещи ефективността на продуктите срещу слънце още през миналата година и даде време на козметичните компании да подсигурят качеството на продуктите си до юни тази година.
 
Част от наложените промени включват осигуряването на защита и от двата вида ултравиолетови лъчи, ако не, на етикета трябва да е отпечатано предупреждение към потребителя, че продуктът не предпазва напълно. Забраняват се рекламните уловки за водо- или потоустойчивост.
 
Агенцията дава картбланш с още 6 месеца след изтичане на срока за фирмите, които не са готови с въвеждането на новите разпоредби, но въпреки това приканва за своевременната и бърза реакция в производството.
 
Ефектът на слънчевите лъчи върху организма на човек и по-конкретно върху кожата е резултат на ултравиолетовата радиация (UV-лъчи, UVA и UVB лъчи). Тя е част от спектъра на слънчевите излъчвания, които преминават през атмосферата и попадат върху земната повърхност.
 
В резултат на прекомерно излагане на слънце в клетките на кожата се развиват дегенеративни процеси, които ускоряват стареенето и загрубяването на кожата, образуването на пигментни петна, загубата на еластичност и др. UV-радиацията е възможно да доведе и до възпалителна реакция на очите (фотокератит).
 
Продължителното излагане на UV-лъчение без наличието на защитен фактор се свързва и с риск от два основни здравословни проблема: рак на кожата (меланом) и перде на очите (катаракта).
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase