Снимка: Reuters

Бременните, които ядат за двама и напълняват много, са по-застрашени от усложнения от придържащите се към здравословното хранене, съобщи в. "Дейли телеграф", позовавайки се на международно изследване.

Здравословното хранене през бременността е безопасен и ефективен начин да се избегне прекомерното напълняване. Упражненията или комбинацията на упражнения с диета не са толкова ефикасни. Жените, внимавали какво ядат, са напълнели с четири килограма по-малко от останалите.

Рискът от прееклампсия - опасно високо кръвно налягане, при тях е бил с една трета по-малък, от гестационен диабет - с 61% по-малък, а от високо кръвно - със 70% по-малък. Преждевременните раждания при жените, спазвали режим, са с една трета по-малко. Теглото, с което се раждат бебетата, не зависи от храненето на майката, установи изследването.

Британски и европейски учени са анализирали 44 изследвания по въпроса, обхванали повече от 700 жени. Ръководител на екипа е д-р Шакила Тангаратинам от университетската болница "Кралица Мери" в Лондон.

Препоръчваното от учените здравословно хранене се състои в ограничаване на общите приети калории, добро балансиране на протеини, въглехидрати и мазнини и по-голямо присъствие на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и кълнове в храната.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase