Здравният министър Десислава Атанасова Снимка: БТА
fallback

Потребителската такса за преглед при лекар вече няма да е обвързана с минималната работна заплата. Това реши правителството, като прие промени в Закона за здравното осигуряване.

Размерът на таксата ще се определя от Министерския съвет.  Според сега действащия закон таксите бяха равни на 1% от минималната работна заплата – тоест 2,70 лева. След като от 1 май минималната заплата скочи от 270 лв. на 290 лв., трябваше да се увеличат и потребителските такси.

Здравният министър Десислава Атанасова обаче се обяви против и настоя за промените в закона. Таксата за ден престой в болница също ще остане 5,40 лева.

Надявам се Народното събрание да разгледа този закон на първо и второ четене в най-скоро време, каза пред журналисти здравният министър Десислава Атанасова.

С измененията се въвеждат се и промени в дейността на Здравната каса. С тях се дава възможност договарянето на отстъпки на лекарствени продукти, заплащани от касата, да се извършва от стойността на опаковка, изчислена на база референтна стойност.

Oще по темата
В този случай отстъпката се разпределя пропорционално между НЗОК и здравноосигуреното лице. Мотивацията на промяната е да се спестят публични средства и да се намали тежестта за доплащане на осигурените. Въвежда се и забрана дадените на касата отстъпки да бъдат прехвърлени в тежест на пациента.

С измененията и допълненията в закона, одобрени от правителството, се създава законова възможност за заплащане от НЗОК, чрез трансфери от МЗ, на разходите за ваксини по национални програми за профилактика на рак на маточната шийка. 

Също така законопроектът предвижда отпадане на задължението за внасяне на здравноосигурителни вноски от задължително здравноосигурените лица, за които се прилага схемата за здравно застраховане на Европейския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

до Идейката

преди 11 години

що не се скриеш?! за парите , който получават лекарите един фаянсаджия ням а да иска да се наведе!!!Имам прред вид цени на дребно - 1.26 на пациент за месец при ОПЛ, и 16 лв за специалист за два прлегледа!

27

Да мамантос -32

преди 11 години

Пълно невежество- това е Заложено в закона като 1% от минималната/до сега/ Има го в много държави.конкретно в Унгария от 80-те и се нарича" парасолвенция"С тази "огромна "сума се покрива употребените метариали за овслужването ви: хартия ,принтер , превръзки , спринцовки , дезинфектанти и т н

26

qwert

преди 11 години

Ako nqkoi ot vas beshe prochel 2 reda po osigurqvane shteshe da se zasrami ot vscihkite tezi komentari. Nikade v beliq svqt zdraveopazvaneto ne e bezplatno, vie da ne ste izkluchenie. Kato prodavate domati podarqvate li gi na lekarite kato doidat pri vas ?

fallback