източник: Reuters

Изпълнението на няколко задачи едновременно, т. нар. мултитаскинг, ни стимулира да се чувстваме добре, според учени.

Тези ползи могат да обяснят защо продължаваме да правим няколко неща успоредно във времето, въпреки че според резултати от изследвания този акт на жонглиране не е продуктивен и ефективен.
 
Някои хора смятат, че многофункционалността ги прави по-продуктивни, но това не е така, смята водещият изследовател Джън Уан.
 
В проучването на Държавния университет в Охайо участват 19 студента, на които са предоставени устройства, подобни на мобилни телефони, чрез които докладват за всички свои дейности в продължение на четири седмици. 
 
Учените проследяват ефекта от извършването на няколко дейности едновременно – например учене за изпит, слушане на музика и писане на текстови съобщения с приятели. 
 
По 3 пъти на ден студентите представят данни какви видове дейности извършват и с каква последователност и продължителност. Участниците разясняват и какво ги мотивира да извършват няколко дейности в едно и също време, както и за степента на удовлетвореност от изпълнението им. 
 
По този начин изследователите целят да установят кои от 4 възможни нужди - умствени, емоционални, привични и социални - се удовлетворяват чрез мултитаскинг. 
 
Резултатите показват, че извършването на няколко дейности едновременно провокира удовлетворяването най-вече на емоционални и всекидневни нужди, дори ако познавателните и мисловни умения са по-ограничени в този процес.
 
Хората не са по-продуктивни, просто се чувстват емоционално удовлетворени от работата си, обясняват учените. 
 
Например, студент чете глава от учебника по биология, но в същото време проследява и телевизионен филм. Изследователите откриват, че многофункционалността дава на студента емоционален тласък, независимо дали ще усвои учебния материал в пълна степен. 
 
Участниците са доволни, не защото са ефективни в ученето, а защото добавяйки гледането на телевизия към образователния процес го прави по-забавен, уточняват изследователите. 
 
Още любопитни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase