източник: Reuters

Комбинацията от умерени упражнения и умствена стимулация помага за намаляване на когнитивните увреждания с течение на възрастта, сочи ново проучване.

То обхваща 920 души на възраст между 70-93 години. На доброволците са зададени поредица от въпроси, касаещи използването на компютър и честотата на физическа активност през последната година.
 
Изследователите откриват признаци за леко до умерено когнитивно увреждане в почти 38% от участниците, които не използват компютър или не се натоварват физически.
 
При 36% от доброволците, които работят с компютър и се занимават с умерена физическа дейност, не се наблюдават нарушения на паметта, обясняват изследователите.
 
Леките когнитивни нарушения са свързани с процеса на стареене и се характеризират със загуба на памет и в някои случаи са начален етап от болестта на Алцхаймер.
 
Като цяло умерените упражнения включват бързо ходене, туризъм, аеробика, волейбол, тенис, плуване, бойни изкуства, вдигане на тежести и др.
 
Очаква се мащабите на уседналия начин на живот в днешно време да нарасне, което да доведе до бум на разпространение на деменцията, смята ръководителят на изследването д-р Йонас Геда.
 
Въпреки че проучването разкрива връзка между комбинацията от умерени упражнения и използването на компютър за подобряването на паметта, то не доказва причинно-следствена връзка.
 
Проучването е публикувано в брой на Mayo Clinic Proceedings.
 
Още любопитни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase