източник: Reuters
fallback

Метеоризмът – наличието на газове в червата – несъмнено е неприятен. Причините за него могат да бъдат няколко...

Метеоризмът може да се дължи на меню, богато на продукти, способстващи отделянето на газове. Това е свързано с процеса на ферментация в червата, дължащ се на намиращите се в тях бактерии и гъбички. Ферментират продукти, които са богати на нишесте или съдържат трудноусвоими съставки. Метеоризмът се влошава при консумация на мазни продукти, сладкиши, газирани напитки, кофеин. 
 
Способстват го и суровите зеленчуци и плодове.
 
Ферментацията е налична и при индивидуална непоносимост към определен тип храна. При възрастните може да се наблюдава подобна при консумацията на пълномаслено прясно мляко. Пример за индивидуална непоносимост е към фруктозата, глутена.
 
Някои комбинации на храни също предизвикват повишено отделяне на газове. Такива са съчетаването на въглехидратни (тестени) храни и месо, тесто с плодове като плодове сладкиши и др.
 
За другите причини за метеоризъм можете да прочете в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

stoqn

преди 10 години

До Анонименpardeneto e zdrave po tozi na4in se osvobojdava6 ot gazovete v stomaha nai mnogo se pardi ot suh fasul i zelena salata s repi4ki

19

Pety

преди 11 години

Пърдете братя без стеснение,не се измъчвайте от зор,защо ви е ограничениетам дето нужен е просторПръднята е физиологияи рядък кавалерски жест.Във нея няма демагогия,а доблест, рицарство и чест.По принцип тя е облекчениев хранителния ни режим,затуй без свян и притеснениепърдете да се напърдим.*** е ценно качествои имай винаги предвид,че тя е здраво доказателство,че нямаш ти апандисит.Пръднята, братя, дар божествен е,че само здравий *** пърди,а щом е гръмка и тържествена,тя никак, никак не смърди!Пръдни и ти веднъж в живота си,госпожо, без да се срамиш!Аз знам, че всяка нощ в леглото сити без стеснение пърдиш!Пръдни със мен, приятел, здравата,пръдни със мен във ритъм жив,и виж - създали сме в държаватанов самодеен колектив...!

18

Анонимен

преди 11 години

голям кеф е да го пуснеш по терлици в киното, или в претъпкан автобус!

fallback