източник: Reuters

Джобовете, които се образуват по лигавицата при разтегнато дебело черво, се наричат дивертикули. Появата им може да доведе до запек или диария. Показателна за тях е и болката отляво, която се облекчава след отделяне на газове.

До разтягане на дебелото черво, причина за образуването на дивертикулите, се стига след една основна грешка в храненето – консумация предимно на рафинирани въглехидрати и меню, бедно на фибри. При такова хранене в червата се получава лепкаво, сухо съдържимо, което изисква по-усилена работа от тяхна страна. Тази консистенция трудно се предвижва, застопорява се и разширява червото. Възможно е и да се получи спазъм, вследствие напрежението на мускулите за освобождаване на червото.
 
При наличие на дивертикули е възможно да настъпят и някои усложнения, като възпалението им (дивертикулит), кървене и чревна непроходимост.
 
За да се избегнат усложненията, както и разтягането на червото, трябва да се придържаме към 3 основни правила...
 
Първото - да консумираме продукти, богати на хранителни разтворими влакнини. Такива се съдържат в плодовете, зеленчуците, бобовите култури, пълнозърнести храни, ядки и семена.
 
За разлика от тях, неразтворимите фибри обаче – например, триците – не са подходяща храна при оплаквания от страна на червата, тъй като те допълнително ги дразнят.
 
За другите две правила можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase