източник: Reuters

Камутът е сорт жито, познат в Древен Египет от над 3000 години. Смята се, че камут е древното египетско наименование на пшеницата. 

Камутът е лесносмилаем и с приятно сладък маслен вкус. Зърната му са двойно по-едри от тези на обикновена пшеница и затова съдържа по-малко фибри.
 
Поради съдържанието на полезни съставки учени смятат, че консумацията на камут намалява риска от развитие на сърдечни заболявания и диабет тип 2. Изследвания показват, че понижава и опасността от развитие на рак.
 
Камутът има антиоксидантни свойства. Богат е на витамини от група В и Е, и минерали, като селен, фосфор, цинк, мед, магнезий. В 100 г камут се съдържат 360 ккал, 17 г протеини, 3 г мазнини и 51 г въглехидрати.
 
Камутът се отличава с ниско съдържание на глутен. А поради съдържанието на липиди е добър източник на енергия.
 
Полезен е за дейността на храносмилателната система и за поддържане на здравословно тегло.  
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase