източник: Reuters
fallback

Консумацията на бамя спомага отслабването и поддържането на стройна фигура. Зеленчукът има ниско съдържание на калории - 100 г осигуряват само около 30 калории. 

Освен това бамята не съдържа наситени мазнини и холестерол, което е полезно за здравето на сърдечносъдовата система.
 
Зеленчукът е богат източник на фибри, витамини и минерали като желязо, калций, манган и магнезий.
 
Фибрите са полезни за дейността на храносмилателната система и облекчаването на запек.
 
Бамята съдържа витамин А и флавоноиди като бета каротин, лутеин. Тя е сред зелените зеленчуци с най-високите нива на тези антиоксиданти. Съставките са от съществено значение за поддържането на здравето, включително това на зрението и кожата. Консумацията на храни, богати на флавоноиди, предпазва и от ракови заболявания.
 
Бамята е добър източник на фолати. 100 г осигуряват около 22% от препоръчителните дневни нива на прием на фолати. Те са с доказан ефект в профилактиката на дефектите на невралната тръба при новородени. 
 
Бамята съдържа и витамини Е и С, които са полезни за поддържането на имунитета и предпазват организма от вредните свободни радикали.
 
В състава на зеленчука влизат и ниацин, витамин В-6, тиамин и пантотенова киселина, както и витамин К, който е необходим за укрепване на костите.
 
Консумацията на бамя се препоръчва при атеросклероза, затлъстяване, нарушения в обмяната на веществата. 
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

киро

преди 12 години

не съдържала холестерол.... да не би лапада да съдържа или зеления боб например или кой да е зеленчук

fallback