източник: Reuters
fallback
Шизофренията, като заболяване, крие доста противоречиви представи у хората. Естествено, свързана е със стигма. Но през последните десетилетия събирането на биографии на видни творчески личности със странности в поведението, шизофренията буди любопитство и, сякаш преклонение.
 
Какво знаем за шизофренията?
 
Шизофрения произхожда от гръцки език и означава „разделено съзнание“, но няма нищо общо с раздвояването на личността.
 
При този вид психоза засегнатият интерпретира погрешно събития в реалността, без да има отношение към обективността. Поведението му варира в крайности, той може да реагира с апатия дори на събитие, което го засяга лично, или напротив, да бъде прекалено експресивен неадекватно на обстановката и случващото се.
 
Шизофренията е рядко срещано заболяване. Среща се при 0,5 – 1% от населението.
 
Проявява се в млада възраст, от 16 до 39 години, като се изявява по-рано и по-осезаемо при мъжете. При тях са по-силни негативните симптоми и структурни абнормости, докато при жените се изявават повече афективни симптоми като халюцинации и параноя, за което дори съвременната медицина няма обяснение. 

Още за заболяването и кои известни личности страдат от шизофрения, прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 3 години

Спирал съм лекарствата доста пъти по за 3 по за 2 години ама като се върна от село при майка ми и при сестра ми ме вкарват в болница че съм слушал силна музика след 22 на рожденния ми ден е баси друг път ми казаха че съм почнал да се влошавам щото си играя с пинпонка по стената и им преча - симптом било лежах и защото си изхвърлих наелоновите дрехи от които хващам гъбички въобще много съм зле според маминка де ох тя милата

7

Един Болен

преди 3 години

Как се разболях ли ? Ами пушех марихуана известно време и по-късно взе да ме лови параноя затова почнах да пуша по-рядко предпоследният път ме държа една седмица после не пуших доста време но пак се напуших - е съблякох се на игрището и айде полиция и в лудницата там на дълго и широко ти обясняват че болеста няма лечение а тя има с вода с йод с пост с психотерапия ама на лекарите им е по изгодно плащат им да ни тъпчат с лек-ва Гледайте филма "Продажба на лудост " в ютуб истината за псиболестите

6

Анонимен

преди 12 години

НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯТ БЪЛГАРСКИ ШИЗОФРЕНИК Е НЕСЪМНЕНО ... АНТОН КУТЕВ ...

fallback