източник: Reuters

Консумацията на шоколад не възпрепятства отслабването и поддържането на килограмите, според експерти. 

 
Въпреки че какаовото изкушение съдържа повече калории, отколкото други храни, консумиращите редовно шоколад имат по-малко телесни мазнини, в сравнение с тези, които не го консумират, сочи изследване.
 
Според учените съставки в шоколада стимулират метаболизма да работи по-усилено.
 
В резултат на метаболитните ефекти, шоколадът може да се приеме като храна, с която може да се отслабва, казват американските експерти.
 
Изследването показва, че и съставът на калориите, а не само броят им, има значение за  крайното им въздействие върху теглото, казва водещият изследовател д-р Беатрис Голомб от Университета на Калифорния в Сан Диего.
 
Учените проследяват хранителните навици и измерват индекса на телесна маса на 972 мъже и жени на средна възраст 57 години.
 
Резултатите са изненадващи и показват, че консумиращите често шоколад, 2-3 пъти седмично, имат по-нисък индекс на телесна маса от тези, които консумират по-рядко.
 
Това е въпреки факта, че хората, които хапват повече шоколад, не са увеличили физическата си активност или не консумират по-малко калории от обикновено. 
 
Изследователите предупреждават, че резултатите от изследването не могат да се прилагат за всички продукти, съдържащи шоколад, и не изключват възможността някои хора да наддават тегло, поради консумация на шоколад.
 
Но резултатите съвпадат с предишни изследвания, показващи ползите от някои съставки, открити в шоколада, включително за ускоряване обмяната на веществата.
 
Консумирането на шоколад не води до наддаване на тегло, ако водим и здравословен начин на живот. 
 
Изследването е публикувано в Archives of Internal Medicine.
 
Според други учени шоколадът е полезен, но в минимални количества. Например, в 40 г черен шоколад, което прави 4-7 парченца, с 85% съдържание на какао, има 227 калории и 12 г наситени мазнини - 60% от дневния лимит.
 
Затова експертите препоръчват на ден да се консумират не повече от 1-2 парченца. 
 
Резултати от изследване сочат, че консумиращите черен шоколад не повишават теглото си, нито нивото на кръвната захар и липиди. 
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase