източник: Reuters

Ежедневната консумация на чаша прясно изцеден сок от червено цвекло е полезна срещу високо кръвно налягане и съответно намалява риска от получаването на сърдечен удар и инсулт, смятат изследователи.

Екип от Университета в Рединг констатира, че дори малки дози от сока допринасят за понижаване на кръвното.
 
Предишни проучвания показват, че пиенето на 500 мл сок от червено цвекло води до намаляване на кръвното налягане в продължение на 24 часа. 
 
Новото изследване има за цел да установи дали същият ефект се наблюдава и при консумацията на по-малки количества.
 
Учените откриват, че пиенето на само 100 г води до значително понижаване на кръвното налягане, и в краткосрочен – от 0 до 4 часа, и в дългосрочен план - от 0 до 13 часа.
 
Според изследователите ефектът се дължи на високото съдържание на нитрати в цвеклото, които при попадане в човешкия организъм се превръщат в азотен окис, който увеличава притока на кръв и поддържа ниско кръвно налягане.
 
Цвеклото съдържа средно 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли, калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод, малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12.
 
Поради наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий ускорява процесите на обмяна на веществата в организма.
 
Изследването е публикувано в British Journal of Nutrition.
 
Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase