източник: Reuters
fallback

Сред немалкото актьори, музиканти, писатели и дори учени, починали след злоупотреба с медикаменти, несъмнено най-ярко изпъкват имената на Брус Лий, Майкъл Джексън и Хийт Леджър.

Брус Лий е един от най-известните актьори за всички времена, икона и символ на източните бойни изкуства.

Малко хора обаче са запознати с обстоятелствата около смъртта му. На 20 юли 1973 г., докато работи върху сценария на поредния си филм заедно с Бети Тинг Пей, тайванска актриса, и Реймънд Чо, хонгконгски продуцент, Лий се оплаква от главоболие. Без много да се двоуми, Бети Пей му дава популярен по онова време аналгетик, съдържащ ацетилсалицилова киселина (вече световноизвестна като аспирин) и мускулен релаксант. Към 19:30 Брус Лий си ляга за кратка почивка, която му се оказва последна.
 
Аутопсията разкрива, че мозъкът му е силно подут. Питър Ву, неврохирург, и Доналд Тийр, учен криминолог, специално изпратен от Скотланд Ярд, заключават, че смъртта е настъпила в резултат на масивен мозъчен оток, дължащ се на алергична реакция към съставките на аналгетика.
 
Интересно е да се отбележи, че случаят на Брус Лий не е свързан със „злоупотреба“ в класическия смисъл на думата, дори не и с предозиране. На 32 години, в разцвета на силите и кариерата си великият артист е покосен от инцидентна употреба на сублетална доза от иначе смятан за безвреден медикамент.
 
Към края на 2007 г. в интервю за New York Times Хийт Леджър разкрива, че снимките на последните му два филма – I'm not there и The Dark Knight, който все още не е завършен, не му дават да спи и, че е започнал да взима лекарства за безсънието си. Същевременно той страда и от респираторни заболявания.
 
Още факти за кончината на Хийт Леджър и Майкъл Джексън научете от Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 12 години

"Безвреден медикамент" Абе неграмотници,безвреден медикамент няма,тези неща не са съвместими.

1

лошо !

преди 12 години

...същото щеше да ме сполети от аналгин....не се докосвам до аналгетици...имам алергия от тях - или заспивам , или ми е зле и съм в неадекватно състояние - от една единствена таблетка или прахче...Алергиите убиват все повече хора.

fallback