източник: Reuters

Ново социологическо проучване открива, че 66% от хората, притежаващи мобилни телефони, страдат от номофобия.

Този вид фобия е свързана със страха от загубване или забравяне на телефона. Наименованието идва от английски език - no-mobile-phone phobia.
 
Забравянето на телефона вкъщи или на работа, както и евентуалната му загуба могат да доведат до тревожност, обърканост, паника или нервност.
 
Специалисти не са изненадани от появата на тази фобия, особено във време, когато ежедневието ни е обвързано с използването на различни технологии.
 
Много често хората не се отделят и за секунда от мобилния си телефон, понякога дори и в банята. Повече от половината притежатели на GSM-и не са ги изключвали никога. 47% от потребителите притежават повече от един телефон, който подсъзнателно се взима в случай, че първият се загуби или забрави.
 
Предишни статистически данни нареждаха номофобията сред една от най-често срещаните в световен мащаб.
 
Все още тази разновидност на фобия не е обявена за медицинско състояние и не е ясно по какъв начин може да се предотврати.
 
Специалисти смятат, че един от вариантите е постепенното ограничаване на използването на мобилни устройства. Важно е да се осъзнава, че денят ни не зависи от тях, допълват те.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase