източник: Reuters

Млечните продукти са от съществено значение за мозъчното здраве, според американски и австралийски учени.

Проучване, включващо 1000 възрастни, показва, че хората, които редовно консумират прясно и кисело мляко, сирене, имат по-добри резултати на тестове за проверка на умствените способности, отколкото хората, които никога или рядко консумират млечни продукти.
 
Редовната консумация на млечни храни, и дори сладолед, има благоприятен ефект върху здравето на мозъка и поддържането на паметта, установява и друго проучване, сред 972 мъже и жени, на възраст между 23-98 години. Участниците решават и серия от 8 когнитивни теста за определяне нивото на концентрация, паметта и способностите за учене. 
 
Консумиращите млечни продукти поне 5-6 пъти на седмица имат значително по-добри резултати, в сравнение с хората, които ги консумират по-рядко. 
 
За поддържане здравето на мозъка експертите препоръчват да започваме деня си с чаша нискомаслено или обезмаслено прясно мляко. Смята се, че една от ползите от консумацията на млечни продукти се дължи на определени съставки, като магнезий. Минералът помага за намаляване риска от загуба на паметта. 
 
Какви са ползите от приема на есенциални мазнини за мозъка, прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase