източник: Reuters
Гуава е тропически плод, богат на полезни хранителни вещества. Подпомага отслабването, тъй като има ниско съдържание на калории, мазнини и холестерол. В 100 г плод се съдържат само 68 калории. 
 
В състава на гуава влизат жизнено важни витамини, минерали и флавоноиди, важни за имунната система и превенцията на рак.  
 
Плодът е добър източник на разтворими фибри, които са полезни за храносмилането и лигавицата на дебелото черво.
 
Гуава има високо съдържание на витамин С, поддържащ естествения имунитет. Витаминът участва и в окислително-възстановителните процеси, в обезвреждането на токсични вещества в организма, образуването и възстановяването на тъкани, както и в биосинтезирането на хормони. Освен това, витамин С е необходим за синтеза на колаген в организма - основен структурен протеин в организма.
 
Редица научни изследвания показват, че редовната консумация на плодове, богати на витамин С, помага в борбата с различни инфекции и предпазва от развитието на раково заболяване. 
 
Плодът е източник и на витамин А и флавоноиди, като бета-каротин, ликопен, лутеин и криптоксантин. Те имат антиоксидантни свойства и са от съществено значение за поддържане на цялостното здраве. 
 
Според изследвания ликопенът предпазва кожата от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Смята се и че намалява риска от развитие на рак на простатата.
 
Гуава съдържа витамин Е и K, както и минерали като магнезий, манган и мед, който е важен за производството на червени кръвни клетки.
 

Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase