Източник: Puls.bg

Проф. Кюркчиев е от водещите имунолози в страната. Научните му интереси са насочени основно към имунология на репродукцията, автоимунните заболявания и стволови клетки. Той е национален координатор за мониторинг на АРТ процедурите и представяне на данните пред ESHRE Monitoring Consortium.
 

Какво представляват стволовите клетки?

Стволовите клетки се характеризират с две основни свойства – способността да се самообновяват и да подържат постоянно ниво на своя брой в организма и способността да се превръщат (диференцират) в специализирани клетки, характерни за различните тъкани и органи и способни да осъществяват точно определена функция. Например, стволови клетки дават начало на образуването на всички кръвни клетки, които изпълняват защитна функция (лимфоцити, неутрофилни клетки, дендритни клетки, макрофаги) или транспортна функция (еритроцити).
 

Каква е процедурата за извличане на стволови клетки от пъпна връв?

След раждането на детето и отделяне на плацентата от майката, при стерилни условия чрез убождане на вената на пъпната връв се събира кръв от нея и се транспортира в съответната лаборатория за обработка. Обработката се състои в центрофугиране и отделяне на кръвната плазма и еритроцитите, така че да се изолират моноцитните клетки и да се намали обема на пробата. Отделят се проби за проверка на стерилността, за отсъствие на полово предавани инфекции (СПИН, сифилис, хепатит В, хепатит С и др.), а броят и жизнеността kd изолираните клетки се определят чрез хематологични броячи. Ако пробата задоволява всички критерии, се пристъпва към нейното замразяване и съхраняване.

Към така отделените моноцити се добавя агент, който защитава клетъчната мембрана от ниски и ултраниски температури и клетките се замразяват при точно определен режим, след което се прехвърлят в течен азот (-196оС) за дълготрайно съхраняване.
 

Колко време е възможно да се съхраняват клетките и при какви условия?

Според редица публикации в чуждестранния печат, стволови клетки, изолирани от кръв на пъпна връв, са съхранявани 18 години при доказване на тяхната жизненост след размразяването им. Приема се, че срокът за съхраняване може да бъде неограничен, ако клетките се съхраняват при изискваните условия.

Останалата част от интервюто можете да процетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase