Източник: Reuters

Ниското съдържание на омега-3 мастни киселини е обвързано с малък обем на мозъка и влошени когнитивни способности, категорични са изследователи от Калифорнийския университет, САЩ.

Екипът на д-р Залди Тан установява, че при недостиг на киселините, които се намират предимно в рибата, мозъкът проявява неприятната способност да остарява по-бързо. Освен това с времето при дефицит на омега-3 се накърнява способността за абстрактно мислене и някои паметови процеси. Ускоряването на остаряването се открива не само във функционалните възможности на сивото вещество, но и в структурно отношение.

Изследването, представено в issue of Neurology, включва 1575 души на средна възраст 67 години, при които не се откриват признаци на деменция. Техните когнитивни възможности и ниво на омега-3 в кръвта са проследявани за период от 3 години, 2005 – 2008 г., като периодично е била извършвана и образна диагностика на мозъка и оценка на невропсихическото им състояние.

Конкретно учените анализират стойностите на докозахексаенова и ейкозапентаенова киселина и връзката между вербалната, визуалната памет, абстрактното мислене и изпълняването на команди.

При анализа на данните в края на проучването изследователите установяват, че при хората с най-ниски стойности на докозахексаенова киселина или въобще омега-3 общият обем на мозъка е по-малък, като обемът на бялото вещество е по-голям. При тези хора се отчита по-бавно функциониране на мозъка при тестове за изпитване на визуалната памет, абстрактното мислене и изпълнение на команди.

Дефицитът на омега-3 очевидно не влияе върху вербалната памет, засега, според това изследване.

Ощe затова как храната влияе на мозъка може да намерите в Puls.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase