източник: Reuters
Прилагането на колоноскопия може да предотврати риска от развитие на рак на дебелото черво, сочи ново рандомизирано проучване, публикувано в списание New England Journal.
 
С помощта на колоноскопията могат да се премахнат преканцерозни израстъци или полипи, които са основна причина за появата на туморните образования.
 
Колоноскопията представлява вкарването на тънка гъвкава тръба с малка камера. В каналите на апарата могат да се въвеждат различни инструменти с цел – коагулация, биопсия, полипектомия и др. По този начин, минавайки през дебелото черво, тръбата може да премахне евентуални преканцерозни полипи по пътя си.
 
Пациентите са под упойка и не усещат никакво неразположение или болка по време на процедурата. За по-добра видимост е желателно червата да са чисти преди провеждането на колоноскопията.
 
В проучването взимат участие 2 602 пациенти, претърпели премахване на преканцерозни израстъци чрез колоноскопия.
 
Резултатите показват, че рискът от развитие на рак при тях е намалял с 53%.
 
Ракът на дебелото черво е най-често срещаният рак на органите на храносмилателния тракт. Представлява вторият по честота карцином при мъжа (след белодробния и преди стомашния) и третият при жената (след карцинома на млечната жлеза и матката). Честотата му в последните години непрекъснато нараства.
 
Препоръчително е след навършването на 45 годишна възраст профилактични прегледи да се правят веднъж на три години.
 
Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase