източник: Reuters
Полагането на грижи за денталното здраве, включващо редовно почистване на зъбите, може да помогне за предотвратяване на менингит, според проучване, което открива връзка между болестта и вид бактерии в устната кухина.
 
Изследователите идентифицират стрептококовата бактерия Streptococcus tigurinus в кръвта на хора с менингит.
 
Тя се открива и при засегнати от спондилодисцит - възпаление на гръбначния стълб, и инфекциозен ендокардит.
 
Бактерията има естествен потенциал да причини тежко заболяване, казва д-р Андреа Збинден, ръководител на изследването. Може да премине в кръвния поток чрез кървене от венците. Връзката между бактерията и рисковете за здравето обаче все още се изследва, допълва експертът. 
 
Менингитът представлява възпалително заболяване, най-често с инфекциозен произход, засягащо менингите - трите обвивки на главния и гръбначния мозък. В повечето случаи възпалението има инфекциозен причинител. В 80% това са вируси, като най-честите  причинители са коксаки вирусите, херпесния вирус, вирусът причинител на паротит (заушка), ентеровируси (ECHO вируси) и др. В по-редките случаи, около 20%, бактериите стават причинители на менингит.
 
През последните години учените откриват все повече данни, според които определени бактерии в устната кухина значително увеличават риска от сърдечен удар и инсулт, тъй като навлизат в кръвния поток и причиняват образуването на кръвни съсиреци.
 
Резултатите са публикувани в International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology.

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase