източник: Reuters
fallback
Потапяне във вана студена вода след тренировка може да облекчи мускулни болки според учени. Те обаче не са сигурни за страничните ефекти, които биха могли да последват, както и колко дълго следва да останем потопени в студената вода.
 
Специалистите споделят, че има малко изследвания относно т. нар. криотерапия, въпреки популярността й за лечение или предотвратяване на болезненост в мускулите, след физически упражнения.
 
Водещият автор и изследовател на настоящото проучване от Университета на Ълстър в Северна Ирландия – Крис Блекли, обяснява, че процедурата е типична за спортната медицина и се прилага основно при професионалните спортисти.
 
Той, заедно с колегите си, събира данни от 366 души от 17 проучвания. Учените установяват, че повечето от проучванията по темата са недобре „съставени” и включват малък брой атлети.
 
Участниците са помолени да влязат във вана, където водата е около 10 – 15 градуса по Целзий, след като са натоварени физически. Те остават в студената вода между 5 и 20 минути.
 
Като цяло, процедурата облекчава болката на участниците през следващите няколко дни с около 15 – 20%. Блекли акцентира, че е важно хората да знаят, че подобрението е в посока намаляване на болката, а не заздравяване на мускулите.
 
Въпреки че проучванията колективно констатират за известно подобрение, учените не са в състояние да посочат страндартен метод на "лечение", базиран върху процедурата. В данните от проучванията също така не се посочва времето, за което трбява да останем потопени във вода, като и честотата на „лечението”.
 
Методът обаче не се препоръчва да бъде прилаган, тъй като неговите плюсове и минуси все още не са напълно ясни. 

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 12 години

Абе то страничния ефект е ясен, казва му се НАСТИНКА! След упорита тренировка с много пот директно в ледена вода, ясно е какво ще последва.

8

Д-р Менгеле

преди 12 години

Аз съм правил хиляди опити, ама ми излезе лошо име и се отказах....

7

рени

преди 12 години

оооооооооо горките му шишарки ха хаааааааааааа

fallback