източник: Reuters
Кашлицата и други респираторни проблеми изчезват за 2 седмици след преустановяване на пушенето, са установили учени от Тексаския университет.
 
За резултата изследователският екип наблюдава група от 327 студенти на възраст между 18 и 24 години, които са пушили в продължение на минимум една до пет години с изявени проблеми от страна на дихателната система, като кашлица, хриптене и др. Младежите са споделили, че запалват между 5-10 цигари на ден. За целите на научните наблюдения половината от тях са убедени да откажат тютюнопушенето за период от 2 седмици.
 
За този срок медиците наблюдават постепенно подобрение на състоянието на екс-пушачите. Отчита се подобряване на общото физическо състояние, кашлицата, както и на самочувствието.
 
Според ръководителите на изследването Карън Калабро и Алекзандър Прохоров заключенията им могат да послужат на терапевтите по отказване на тютюнопушенето. Две седмици е кратък срок, който би могъл да мотивира младите хора да спрат цигарите в името на по-добър имидж, без кашлица, сред околните.
 
Докладът е публикуван в сп. Pediatric Allergy, Immunology, and Pulmonology.
 
Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase